Skip to content

Edelliset 12 kuukautta ovat olleet globaalisti ennätyksellisen lämpimiä

Kuva: Wikimedia Commons / Brocken Inaglory

Ilmatieteen laitoksen tiedote

Maapallon vuosittainen lämpöennätys rikotaan todennäköisesti seuraavan viiden vuoden aikana.

Copernicus-ilmastopalvelun mukaan toukokuu 2024 oli mittaushistorian lämpimin toukokuu. Maapallon keskimääräinen pintalämpötila oli toukokuussa 0,65 astetta ilmastollisen vertailukauden eli vuosien 1991 – 2020 keskiarvoa korkeampi. Toukokuu oli myös 12. peräkkäinen kuukausi, jolloin ylitettiin mittaushistorian aiempi lämpötilaennätys.

Kun maapallon keskilämpötilaa toukokuussa verrataan esiteolliseen aikaan eli vuosiin1850 – 1900, toukokuu oli 1,52 astetta lämpimämpi ja samalla 11. peräkkäinen kuukausi, jolloin keskilämpötila oli vähintään 1,5 astetta enemmän kuin esiteollisena aikana.

Maapallon keskilämpötila edeltävän 12 kuukauden aikana eli kesäkuusta 2023 toukokuuhun 2024 oli ennätyksellisesti 0,75 astetta korkeampi kuin ilmastollisen vertailukauden keskiarvo ja 1,63 astetta lämpimämpi kuin esiteollisen ajan keskiarvo.

″Kulunut talvikausi Suomessa tuntui monesta pitkältä ja kylmältä. Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen mukaan lokakuusta 2023 tammikuuhun 2024 ulottuva neljän kuukauden ajanjakso olikin Pohjois-Euroopassa selvästi tavallista kylmempi. Kontrasti ympäröiviin alueisiin oli kuitenkin suuri, koska samaan aikaan maapallo keskimäärin ja pohjoinen pallonpuolisko olivat ennätyslämpimiä“, toimialajohtaja Hannele Korhonen sanoo. ″Ilmastonmuutosta ei kuitenkaan ole peruttu Suomessakaan. Ilmatieteen laitoksen ylläpitämistä ilmastotilastoista selviää, että Suomi lämpenee globaalia keskiarvoa nopeammin pitkän ajan keskiarvoja tarkasteltaessa.“

Ilmastonmuutoksen vaikutusta yksittäisen kuukauden keskilämpötiloihin voidaan arvioida Ilmatieteen laitoksella äskettäin kehitetyllä vertaisarvioidulla menetelmällä. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä toukokuun keskilämpötila oli 13,8 astetta. Kuukausi oli noin 1,8 astetta lämpimämpi kuin se olisi ollut ilman ilmastonmuutoksen vaikutusta. Todennäköisyys näin lämpimälle toukokuulle on nykyilmastossa kymmenkertainen verrattuna tilanteeseen, jossa ilmastonmuutosta ei olisi.

Maapallon vuotuisen keskilämpötilan ennustetaan nousevan yli 1,5 asteen rajan

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n tuoreen raportin mukaan on 80 % todennäköisyys, että maapallon vuotuinen keskilämpötila ylittää seuraavan viiden vuoden aikana tilapäisesti 1,5 asteen rajan esiteolliseen aikaan verrattuna.

”Huolimatta muista käynnistä olevista kriiseistä keskeinen tulevaisuuttamme muuttava kriisi eli ilmastonmuutos haittavaikutuksineen etenee edelleen. Olemme taas rikkoneet uusia negatiivisia ilmastoennätyksiä sekä globaalisti että paikallisesti. Rikkaimmat maat ovat edenneet ilmastonmuutoksen torjunnassa, mutta kaikkien G20-maiden ilmastotoimien kunnianhimotaso ei ole johtamassa 1,5 asteen tavoitteen toteutumiseen. G7-maat, mukaan lukien EU-maat, ovat tehneet 1,5 asteen mukaisia sitoumuksia. Nämä maat vastaavat noin kolmanneksesta maailman päästöistä, kun taas loput G20-maista noin puolesta”, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas toteaa.

Ilmastollinen vertailukausi

Ilmastollisella vertailukaudella tarkoitetaan 30 vuoden jaksoa, josta lasketuilla tilastoilla kuvataan muun muassa sään keskiarvoja ja vaihteluvälejä lähimenneisyydessä. Näiden tilastojen avulla nykyinen sää voidaan laittaa historialliseen kontekstiin eli muun muassa verrata, oliko mennyt kuukausi tavanomaista kylmempi vai lämpimämpi.

Lisätietoja: Ilmatieteen laitos

Back To Top