Skip to content

Halosenniemen öljyväristä löytyi 100 miljoonaa vuotta sitten eläneitä fossiileja

Alan Butcher Halosenniemessä Pekka Halosen taiteilijatarvikkeita esittelevän näyttelypöydän äärellä. Kuva: Halosenniemi

GTK:n uutinen

Geologian tutkimuskeskus GTK on tutkinut Halosenniemen museosta löytyviä öljyvärinäytteitä selvittäen niiden sisältämiä mineraaleja. Tutkijat, professori Alan R. Butcher ja tohtori Sari Lukkari, kävijät läpi öljymaalituubeja ja maalinkappaleita, jotka analysoitiin GTK:n laboratoriossa Espoossa.

Tutkijat pystyivät selvittämään mikroskooppikuvauksilla useita mielenkiintoisia ainesosia ja mineraaleja, mitä Halosenniemen maaleissa on käytetty. Pekka Halonen tuskin tiesi, että hänen käyttämänsä lohenpunainen värisävy koostui osittain fossiileista. Maalin pigmenttiin on murskattu ja lisätty liitukiveä, joka sisältää noin 100 miljoonaa vuotta sitten eläneitä fossiileja – kokkoliitteja.

Tutkimusprojekti yhdessä Halosenniemen museon kanssa alkoi jo syyskuussa 2021. Kevään ja kesän 2022 aikana tutkimusaineisto on ollut esillä näyttelyssä ”Taiteilijaelämää Halosenniemessä”. Halosen väripaletti kävi skannattavana Berliinissä. Lisäksi tällä viikolla GTK:n tiloissa skannattiin Pekka Halosen maalaukset Kuutamo (1912) ja Kevät (1924). Micro-XRF-skannauksen tulokset analysoidaan, mitä värejä tauluissa on käytetty ja mistä ne tulevat.

Tutkimusprojektissa valmistui alla näkyvä esittelyvideo ”Mitä taiteilijan maalit sisältävät?”, joka kertoo otsikon asian lisäksi myös käytetyistä laitteista ja mitä niillä saadaan näkyviin. Siinä esitellään röntgentomografialaite, Micro-XRF sekä pyyhkäisyelektronimikroskooppi. Video on julkaistu Tuusulan museon Youtube-kanavalla.

Lisätietoja: GTK

Back To Top