Skip to content

Ensimmäinen Kuun yhtenäinen geologinen kartta julkaistu

Kuun pinnalla näkyvien tummempien ja vaaleampien läikkien sisältämät kivilajit voi nyt tarkistaa geologisesta kartasta. Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus (USGS) on yhteistyössä NASA:n kanssa julkaissut ensimmäisen yhtenäisen geologisen kartan Kuun pinnasta.

Kuun yhtenäinen geologinen kartta, vasemmalla Maata lähempänä oleva puoli ja oikealla Kuun kääntöpuoli. Kuva: NASA/GSFC/USGS

Kartan koostamisessa on hyödynnetty mm. Apollo-lentojen aikaisia kuukarttoja ja geologisia tulkintoja, joita on täydennetty uudemmilla satelliittihavainnoilla. Uusien ja vanhojen aineistojen yhteensovittamisen lisäksi tutkijat kehittivät yhtenäisen stratigrafisen kuvauksen eri kivikerrosten esiintymisestä. Tämä ratkaisee aikaisempiin karttoihin liittyviä ongelmia, jotka liittyivät epäjohdonmukaisiin kivilajien nimiin, kuvauksiin ja ikiin.

Kuun yhtenäinen geologinen kartta on vapaasti ladattavissa USGS:n sivustolta. Suhteellisen tarkassa 1:5 000 000 mittakaavassa oleva kartta palvelee tiedeyhteisöä esimerkiksi tulevien miehitettyjen kuulentojen suunnittelussa.

Lähde: USGS

Back To Top