Skip to content

Magma avaintekijä Kuun muodostumisessa

Kuun synnystä on väitelty yli sata vuotta. Yleisesti uskotaan, että suunnilleen Marsin kokoinen kappale törmäsi nuoreen Maahan, jonka seurauksena osa Maan ja törmänneen kappaleen materiaalista päätyi kiertoradalle muodostaen Kuun. Teorian ongelmana on, että tietokonemallien mukaan Kuun pitäisi koostua pääasiassa törmänneen kappaleen aineksesta. Apollo lennoilla kerättyjen kivien analyysi on kuitenkin paljastanut, että Kuu koostuu pääasiassa Maasta peräisin olevasta materiaalista. Nyt tutkijat uskovat selvittäneensä mysteerin.

Ratkaisu liittyy Maan pinnan olomuotoon. Varhaisen Maan pinta oli noin 50 miljoonaa vuotta Auringon muodostumisen jälkeen sulan magman peitossa, kun taas törmäävä kappale oli todennäköisesti kiinteä. Tutkijoiden piti siis mallintaa kiinteän kappaleen törmäämistä sulan magman peittämään planeettaan.

Kuvia tietokonesimulaatiosta, joka kuvaa Kuun syntyä suuren kappaleen iskeytyessä varhaiseen Maahan. Kuvan keskellä on Maa, punaiset pisteet kuvaavat magmamerestä peräisin ollutta ainesta ja siniset pisteet törmänneen kappaleen ainesta. Kuva: Hosono, Karato, Makino ja Saitoh.

Tietokonemallin perusteella Maan sula magma kuumeni törmäyksessä enemmän, kuin törmäävän kappaleen kiinteä aines. Kuumentunut magma laajeni voimakkaasti ja päätyi kiertoradalle, muodostaen suurimman osan Kuusta. Vanhat mallit eivät siis ottaneet huomioon Maan ja törmääjän ainesten kuumenemisen eroja.

Uudessa mallissa noin 80 % Kuun aineksesta on peräisin varhaisesta Maasta. Useimmissa vanhoissa malleissa noin 80 % Kuusta on peräisin törmänneestä kappaleesta. Uusi malli vahvistaa yleisen teorian Kuun synnystä ilman, että törmäysolosuhteita pitäisi säätää kummallisiksi – jotain, jota mallintajien on pitänyt tähän asti tehdä.

Lähde: Yalen yliopisto

Back To Top