Skip to content

Suomi ensi kertaa geotieteiden olympialaisissa

Kansainväliset geotieteiden olympialaiset (International Earth Science Olympiad, IESO 2018, Earth Science For All) järjestettiin 8.17.8.2018 kahdennettatoista kertaa, tällä kertaa Thaimaassa. Lukiolaisille tarkoitetussa kilpailussa oli kaikkiaan 154 alle 19-vuotiasta 38 maasta. Tänä vuonna Suomi osallistui kisoihin ensimmäistä kertaa.

Kisassa kilpailtiin sekä yksilötasolla, että kansainvälisissä joukkueissa. Yksilötesteissä kilpailtiin rakennegeologiassa, kivilajien tunnistamisessa, ilmastonmuutoskysymyksissä, jäätikködynamiikassa, hydrogeologiassa, planetaarisessa geologiassa ja paleontologiassa. Kansainväliset joukkueet laativat suullisen esityksen Kwai-joen ympäristöön liittyen, johon tutustuttiin kenttätöitä sisältävillä retkillä. Lisäksi joukkueet tekivät Bangkokin alueen maan vajoamiseen ja sen syihin ja seurauksiin liittyvän projektityön verkkoaineiston perusteella.

Ollakseen ensikertalainen, suomalaiset sijoittuivat kisoissa hienosti. Eelis Junnila Olarin lukiosta saavutti pronssimitalin yksilökilpailussa ja Espoon yhteislyseon lukiolaisen Kasperi Laineen kansainvälinen ryhmä ylsi kolmannelle sijalle maastoprojektin suullisessa esityksessä. Suomen joukkueeseen kuuluivat myös Jutta Jokela Padasjoen lukiosta, sekä Sandra Toikka Olarin lukiosta. Joukkueen huoltajina toimivat Raija Teider Espoon yhteislyseon lukiosta ja Pirjo Tuominen Padasjoen lukiosta.

Thaimaasta palaava Suomen nelihenkinen geotieteiden olympialaisjoukkuen: vasemmalta lukien, Eelis Junnila , Kasperi Laine, Jutta Jokela ja Sandra Toikka. Kuva: Raija Teider.

Ensi vuonna kilpailu järjestetään 26.8.-3.9.2019 Daegussa, Korean tasavallassa. Suomen joukkueen valinta on jatkossa tarkoitus toteuttaa valtakunnallisen geotieteiden kokeen avulla. Olympiajoukkueeseen valitut saavat suoraan opinto-oikeuden Helsingin yliopiston geotieteiden kandiohjelmaan saavutettuaan korkeakoulukelpoisuuden.

Lue yksityiskohtaisempi kuvaus Geologi-lehdestä 6/2018!

Back To Top