Skip to content

Geologian tutkimuskeskukselta merkittävä näytekokoelma Luonnontieteelliselle keskusmuseolle

GTK

Kuva: GTK

Geologian tutkimuskeskus (GTK) luovuttaa pääosan geologisista museokokoelmistaan Luonnontieteelliselle keskusmuseolle (LUOMUS). Näytteet tullaan liittämään Luomuksen kokoelmiin vuoden 2018 loppuun mennessä.

Aineisto sisältää noin 5000 kappaletta erilaisia geologisia näytteitä, mm. mineraaleja, kivilajeja, fossiileja ja meteoriitteja, jotka GTK on yli sadan vuoden toimintansa aikana kerännyt. Kokoelmien arvo ja tärkeys tutkimuksen harjoittamiselle sekä niistä kiinnostuneille ihmisille tekevät niistä kansallisomaisuutta.
Näyteluovutuksen myötä geologisten museokokoelmien ylläpito Suomessa keskittyy Luomukseen.

GTK:n näyttelytoiminta jatkuu uusissa toimitiloissa, kun Geonäyttely avautuu yleisölle alkuvuonna 2019 erikseen ilmoitettavana ajankohtana. Uuteen näyttelyyn tulee esille edustava kokoelma erilaisia mineraaleja, kivilajeja, malmi-, rakennuskivi- ja teollisuusmineraalinäytteitä sekä jalokivikokoelma. Esille tulee myös Apollo 17 -lennolla maahan tuotu kuukivinäyte. 

Luomuksen geologisessa kansalliskokoelmassa on noin 50 000 mineraali- ja kivinäytettä, noin 600 meteoriittia ja noin 44 000 fossiili-, luu- ja maaperänäytettä. Jo 1700-luvulta alkaen kartutetun kokoelman erikoisuuksia ovat muun muassa suomalaiset meteoriitit, Euroopan vanhimmat kivilajit, Etelämannerkokoelma, mammuttikokoelma ja Ahvenanmaan fossiilit. Luomuksen geologisia kokoelmia on nähtävillä Luonnontieteellisessä museossa Helsingissä ja kokoelmiin voi lisäksi tutustua tarkemmin Kumpulan Kartanon kesäkauden yleisötapahtumissa. 

Lisätietoja: GTK

Back To Top