Skip to content

Kuun vaiheet eivät vaikuta suurten maanjäristysten esiintymiseen

Teemu Karlsson

Onko Kuun vaiheella tai vuodenajalla vaikutusta suurten maanjäristysten esiintymiseen? Ei, sanoo tuore USGS:n tutkimus. Kuva: Wikimedia Commons.

Sitkeän myytin mukaan suuria maanjäristyksiä tapahtuu usein Kuun tiettyjen vaiheiden aikana, tai tiettyinä vuodenaikoina. Yhdysvaltojen geologisessa tutkimuskeskuksessa (USGS) analysoitiin 204 suuren maanjäristyksen päivämäärää ja niihin liittyviä Kuun vaiheita. Tulosten perusteella Maan sijainnilla Kuuhun tai Aurinkoon nähden ei ole vaikutusta suurten maanjäristysten esiintymiseen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin maanjäristyksiä 1600-luvulta lähtien. Analyysiin otettiin vain suuret, yli 8 magnitudin järistykset, jotta saatiin rajattua pois toisiinsa liittyvien järistysten ryhmiä, kuten jälkijäristyksiä. Lisäksi listaa saatiin rajattua pienemmän kokoiseksi, sopivammaksi analyysille.

Myytillä maanjäristysten liittymiselle Kuun ja Auringon asemaan on pitkä historia. Jo Charles Richter (1900-1985), joka loi kuuluisan maanjäristyksen voimakkuuden määrittelevän Richterin asteikon, sai aiheesta aikoinaan runsaasti postia innokkailta maanjäristysten ennustajilta. Ennemmin tai myöhemmin suuri järistys tulee taas osumaan täyden Kuun aikoihin, ja myytti saa jälleen uutta virtaa. Tuolloin USGS:n tutkimus voidaan ehkä kaivaa esiin.

LähdeSeismological Society of America

Back To Top