Skip to content

Tulivuorten äänet saattavat kertoa tulevasta purkauksesta

Teemu Karlsson

Ilmakuva Villarica-tulivuoresta. Kuva: Iain and Sarah / Wikimedia Commons.

Aktiivisten tulivuorten tuottamat infraäänet saattavat helpottaa purkausten ennustamista. Hyvin matalia infraääniä, joita ihmiskorva ei kuule, mutta keho saattaa tunteä tärinänä, syntyy magman kuohuessa tulivuoren sisällä.

Tutkijat tarkkailivat eteläisessä Chilessä sijaitsevan aktiivisen Villarrica-tulivuoren synnyttämiä ääniä sen rinteille asennettujen monitorien avulla. Infraäänissä havaittiin selkeä muutos juuri ennen vuonna 2015 tapahtunutta suurta purkausta, joka sinkosi laavaa lähes kahden kilometrin korkeudelle ajaen noin 4000 lähistöllä asunutta ihmistä evakkoon.

Tutkijat toivovat, että infraäänistä saataisiin yksi uusi työkalu tulivuorten purkausten ennustamiseen. Muita tunnettuja purkausta enteileviä merkkejä ovat esimerkiksi pienten maanjäristysten lisääntyminen, vapautuvat kaasut ja maanpinnan liikkeet. Näillä näkymin infraääniä voisi kuitenkin hyödyntää vain tietyn tyyppisissä, ns. avoimissa tulivuorissa, joissa magma on yhteydessä ilmakehään.

Suljetuissa tulivuorissa, joissa magma on ansassa kivianeksen sisällä, ei synny sopivaa ääntelyä, joten purkausta ei voitaisi infraäänten perusteella ennustaa. Esimerkki suljetun tyyppisestä tulivuoresta on St. Helens, jonka vuoden 1980 purkaus on edelleen tuhoisin Yhdysvaltojen historiassa.

LähdeStanfors’s School of Earth, Energy & Environmental Sciences

Back To Top