Skip to content

Jäätiköt voivat vetäytyä jopa 600 metriä päivässä

Jäätikön vetäytyessä merenpohjaan syntyneitä harjanteita Norjan edustalla. Kuva: Kartverket.

Teemu Karlsson

Tutkijat ovat havainneet, että jäätiköt voivat vetäytyä ilmaston lämmetessä jopa 600 metriä päivässä, mikä on 20 kertaa nopeammin kuin aiemmin mitatut korkeimmat vetäytymisnopeudet. Tutkimusryhmä käytti korkearesoluutioista merenpohjan kuvantamista selvittääkseen, kuinka nopeasti nykyisen Norjan alueelta merelle levinnyt jäätikkö vetäytyi viimeisimmän jääkauden lopussa noin 20 000 vuotta sitten.

Tutkijat havaitsivat merenpohjasta yli 7 600 pientä muinaisen jäätikön reunan suuntaista harjannetta (eng. corrugation ridge). Nämä muodostumat syntyivät vetäytymisvaiheessa jäätikön liikkuessa nousu- ja laskuveden mukana. Harjanteiden välisistä etäisyyksistä voitiin päätellä, että jäätikkö vetäytyi nopeasti, jopa 50–600 metrin päivävauhtia. Tämä on paljon nopeammin kuin on aiemmin arvioitu satelliittikuvien tai Etelämantereella esiintyvien vastaavien muodostumien perusteella.

Tutkimuksen mukaan jäätikön nopean vetäytymisen jaksot saattavat kestää vain lyhyitä aikoja, päivistä kuukausiin. Uusi tieto jäätiköiden käyttäytymisestä ilmaston lämpenemisen seurauksena auttaa parantamaan tietokonesimulaatioita ennustamaan tulevia jäätiköiden ja merenpinnan muutoksia.

Tutkijat uskovat, että vastaavanlaisia nopean vetäytymisen jaksoja voidaan pian havaita myös Etelämantereella, esimerkiksi laajalla Thwaitesin jäätiköllä. Thwaitesin jäätikkö, joka on tutkijapiireissä nimetty myös ”Tuomiopäivän jäätiköksi”, on herättänyt aiemminkin huolta mahdollisen epävakaan käyttäytymisen ja nopean hajoamisen vuoksi.

Lähde: Newcastlen yliopisto

Back To Top