Skip to content

Ilmastomallit yhä tarkempia tulivuorenpurkausten pienhiukkasten simuloinnissa

Kuvituskuva: Wikimedia Commons / Jan-Pieter Nap

Ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat vertailleet ilmastomallien kykyä ennustaa tulivuorenpurkauksista johtuvien pienhiukkasten leviämistä ilmakehässä. Tämä on tärkeää, sillä suurilla tulivuorenpurkauksilla voi olla merkittävä vaikutus ilmastoon, kuten viilentävä vaikutus maapallon lämpötiloihin.

Vaikka ilmastomallit pystyivät yleisesti ottaen mallintamaan hiukkasten liikkeitä hyvin, ne yliarvioivat hiukkasten kulkeutumista pohjoisille leveyspiireille. Lisäksi hiukkasten poistuminen ilmakehästä oli ilmastomalleissa nopeampaa kuin havaintojen perusteella.

Tutkimuksessa tarkastesteltiin kuutta erilaista ilmastomallia simuloimalla vuonna 1991 tapahtunutta Pinatubon purkausta. Purkaus aiheutti aikanaan useita asteen kymmenesosia viileämmän ilmaston parin seuraavan vuoden ajaksi.

Ilmatieteen laitos osallistui tutkimukseen omalla ECHAM-HAMMOZ-ilmastomallillaan. Mallin todettiin simuloivan hyvin pienhiukkasten liikkeitä ja vaikutuksa ilmakehän eri osissa, kuten lähempänä maanpintaa ja yläilmakehässä.

Tutkimus auttaa parantamaan ilmastomallien tarkkuutta ja ymmärrystämme suurten tulivuorenpurkausten vaikutuksista ilmastoon. Tieto on arvokasta, jotta voimme arvioida ja ennakoida tulevaisuuden tulivuorenpurkausten seurauksia luotettavasti.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Back To Top