Skip to content

Todisteita Venuksen vulkaanisesta aktiivisuudesta

Maat Mons, Venuksen korkein tulivuori. Kuva: David P. Anderson, SMU/NASA.

Teemu Karlsson

Venuksen pinnalla saattaa edelleen esiintyä vulkaanista toimintaa, vihjaa tuore tutkimus. Alaskan yliopiston Fairbanksin Geofysiikan instituutin tutkimusprofessori Robert Herrick analysoi NASA:n Magellan-luotaimen 1990-luvun alussa ottamia kuvia ja havaitsi Venuksen Maat Mons -tulivuoressa lähes neliökilometrin kokoisen vulkaanisen purkausaukon, joka muutti muotaan ja kasvoi kahdeksan kuukauden ajan. Tällaiset muutokset ovat Maassa yleensä yhdistetty vulkaaniseen toimintaan.

Herrick vertaili Magellan-luotaimen helmikuun puolivälissä 1991 ottamaa kuvaa lokakuun puolivälin 1991 kuvaan ja havaitsi muutoksen Maat Monsin lähistöllä sijaitsevassa purkausaukossa. Aukko oli kasvanut alle neliökilometrin kokoisesta ympyränmuotoisesta muodostelmasta noin 1,5 neliökilometrin kokoiseksi epäsäännölliseksi muodostelmaksi.

Myöhemmin otettu kuva viittaa siihen, että purkausaukon seinämät ovat lyhentyneet, ja että aukko oli täyttynyt lähes yläreunaan asti. Tutkijat arvelevat, että kahdeksan kuukauden aikana purkausaukkoon muodostui laavajärvi.

Herrickin tutkimus lisää Venuksen vulkaanisesti aktiivisten kappaleiden joukkoon aurinkokunnassamme. ”Voimme nyt sanoa, että Venus on tällä hetkellä vulkaanisesti aktiivinen siinä mielessä, että siellä tapahtuu ainakin muutamia purkauksia vuodessa”, hän sanoi.

Lähde: UAF

Back To Top