Skip to content

GTK tekee mittauslentoja Haapaveden ja Kärsämäen alueella

GTK:n tiedote, kuva: Jetro Staven

Geologian tutkimuskeskus (GTK) kartoittaa lentomittauksin kallioperää Haapaveden ja Kärsämäen ympäristössä alueella, joka kattaa osia Haapaveden, Kärsämäen, Siikalatvan, Pyhännän ja Haapajärven kunnista. Mittaukset ovat osa GTK:n Vihanti-Pyhäsalmi-projektin kyseisellä alueella tekemiä kallioperätutkimuksia.

Mittauslennot alkavat elokuun puolenvälin paikkeilla ja kestävät lentosäästä riippuen noin kuusi viikkoa. Tarkka aloituspäivä riippuu edellisten työmaiden ja siirtolentojen kestosta. Lennot toteuttaa Xcalibur-yhtiö.

Kuva: Xcalibur.

Helikopterin kuljettama mittauslaitteisto mittaa maan sähkönjohtavuutta sekä magneettikenttää. Mittausten tuloksia käytetään kallioperän rakenteiden selvittämiseen sekä geologisen kartoituksen tukena. Mittauksessa helikopterin lentokorkeus on noin 70 ja mittauslaitteiston noin 35 metriä maanpinnan yläpuolella. Helikopteri lentää itä-länsi suuntaisia mittauslinjoja pitkin noin 150 metrin välein. Helikopterista ei aiheudu merkittävää tai pitkäkestoista meluhaittaa, mutta poikkeuksellisen matala lentokorkeus herättää huomiota.

Mittausalueen kartta.

Lisätietoja: GTK

Back To Top