Skip to content

Kivikone.fi on uusi kätevä verkkopalvelu kivien ja mineraalien tunnistamiseen

Kuvakaappaus Kivikone.fi -sivustolta

Metso ja Geologian tutkimuskeskus (GTK) ovat avanneet Kivikone-onlinepalvelun kivien ja mineraalien tunnistamiseen. Mobiilikäyttöön suunnitellun palvelun avulla luonnossa liikkujat voivat helposti tutkia yleisimpiä Suomesta löytyviä kivi- ja mineraalilajeja ja saada tietoa niiden yleisimmistä käyttötarkoituksista.

Kivikone kokoaa faktat kätevästi yhteen paikkaan. Tunnistus tapahtuu yksinkertaisten kysymysten avulla, ja lisäksi Kivikone kertoo, mihin kiviä ja mineraaleja käytetään. Kivikone.fi -palvelu on maksuton ja soveltuu mainiosti myös opetuskäyttöön kouluissa.

”Kivikone on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ymmärtämään, miten maailma on rakennettu. Kiviä voi bongata luonnosta siinä missä lintuja tai sieniäkin. Haluamme innostaa eri-ikäisiä luonnossa liikkujia tunnistamaan ja selvittämään, mitä ympäriltämme löytyy,” kertoo GTK:n geologi Jari Nenonen.

Kiviä ja mineraaleja tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa kaikkeen aina rakentamisesta älylaitteisiin ja lääketieteeseen. Niiden käyttö on välttämätöntä ja kasvaa jatkuvasti. Tähän vaikuttavat esimerkiksi globalisaatio, väestönkasvu ja keskiluokkaistuminen.

”Meillä ei olisi juuri mitään ilman kiviä ja mineraaleja – ei sähköä, älypuhelimia, teitä tai rakennuksia. Kun maailma kaupungistuu ja digitalisoituu, kiven ja mineraalien merkitys raaka-aineena vain kasvaa, sanoo Metson kivilaboratorion tutkimusjohtaja Keijo Viilo.

Kivet ja mineraalit ovat ainutkertaisia luonnonvaroja

”Erityisesti teollisuudella on suuri rooli kivien ja mineraalien vastuullisessa käytössä. On entistä tärkeämpää, että niitä käsitellään, jalostetaan ja kierrätetään oikein. Silloin niistä riittää myös tulevaisuuden tarpeisiin,” sanoo Viilo.

Kivikoneella tehdyn tunnistamisen lisäksi kuka tahansa kivistä kiinnostunut voi lähettää kivi- ja mineraalinäytteitä GTK:n ylläpitämään kansannäytetoimistoon. Toimistossa käsitellään vuosittain noin 4000 näytettä, ja kaikille näytteen lähettäneille vastataan. Nenonen toivoo, että Kivikone auttaa innokkaita etsijöitä tunnistamaan löytönsä entistä paremmin.

#Kivikone-kuvakilpailu

Ken on vuoden 2018 Kivikuningas tai Kivikuningatar? Metso lanseeraa kesän ajaksi kaikille suomalaiselle avoimen kuvakilpailun, jossa pääpalkintona on Kimmo Ohtosen one-to-one kuvauskoulu. Lisäksi kolme parasta kuvaa pääsevät esille Metson 150-vuotisjuhlanäyttelyyn Sanomataloon syyskuussa 2018. Kilpailuaika on 1.5.-31.8.2018. Lisätietoa kilpailusta osoitteessa: https://www.metso.com/fi/tapahtumat/2018/kivikone-kuvakilpailu/

Palveluun liittyviä maksuttomia opetusmateriaaleja voi tilata täältä: https://www.subjectaid.fi/metso

www.kivikone.fi

www.gtk.fi

www.metso.fi

Lisätietoja: GTK

Geologian tutkimuskeskus GTK luo geologisella osaamisella ratkaisuja, uutta elinkeinotoimintaa ja kestävää kasvua. GTK:n työ painottuu puhtaaseen teknologiaan, mineraalitalouteen, digitalisaatioon ja yhdyskuntarakentamiseen. GTK on työ- ja elinkeinoministeriön alainen laitos ja työllistää noin 420 henkeä.

Metso kuuluu alallaan maailman johtaviin teollisuusyrityksiin. Tarjoamme laitteita ja palveluja luonnonvarojen kestävään käsittelyyn ja virtaukseen kaivos-, kivenmurskaus-, kierrätys- ja prosessiteollisuudessa. Ainutlaatuinen osaamisemme ja innovatiiviset ratkaisumme auttavat asiakkaitamme tehostamaan toimintaansa, vähentämään riskejä ja parantamaan kannattavuutta. Metson osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2017 yhtiön liikevaihto oli noin 2,7 miljardia euroa. Metsolla on yli 12 000 työntekijää yli 50 maassa.

Back To Top