Skip to content

Geoparkit kutsuvat tutustumaan geologisesti ainutlaatuisiin kohteisiin

Tiirismaan Pirunpesän ikivanhaa kallioperää Salpausselkä Geoparkissa. Kuva: Olli Breilin, Geologian tutkimuskeskus.

GTK:n uutinen

UNESCO Global Geopark -kohteet ovat eri puolilla maailmaa sijaitsevia, geologisesti arvokkaita alueita. Ne kertovat maiseman ja maastonmuotojen syntytarinaa ja nostavat esiin alueen kohteita, palveluja ja kulttuuria. Geoparkeissa yhdistyvät luonto, kulttuuriperintö, kestävä matkailu ja ympäristökasvatus.

Suomessa UNESCO Global Geopark -verkostoon on hyväksytty neljä aluetta: Rokua UGGp, Lauhanvuori – Hämeenkangas UGGp, Saimaa UGGp sekä Salpausselkä UGGp.

Veden muovaama maisema – Salpausselkä Geopark on uusin geoparkki

Tuorein tulokas verkostossa on Salpausselkä Geopark, joka sai UNESCO Global Geopark -statuksen vuonna 2022. Salpausselkä Geopark on kuuden päijäthämäläisen kunnan alueella sijaitseva kokonaisuus, joka nostaa esille geologisesti merkittäviä kohteita ja näyttäviä maisemia Ensimmäiseltä Salpausselältä aina eteläiselle Päijänteelle asti.

Osa kohteista sijaitsee monille tutun talviurheilun areenan, eli Lahden Urheilukeskuksen ja sen hyppyritornien maisemissa. Lahden mäkimonttu on rakennettu jääkauden muovaamaan suppaan. Muita alueen kansainvälisesti merkittäviä maastoja ja maisemia ovat muun muassa Päijänteen kansallispuisto harju- ja kalliosaarineen sekä Suomen kauneimmaksi äänestetty maisemareitti, Päijännettä halkova Pulkkilanharju.

Vesi on muovannut alueen maisemaa. Muinaisten jäätikköjokien kerrostamat Salpausselän reunamuodostumat edustavat jääkautista perintöä. Jää ja vesi ovat muovanneet myös alueen ikivanhaa, lähes kaksi miljardia vuotta sitten syntynyttä kallioperää, johon pääsee tutustumaan useissa jylhissä kohteissa kuten Tiirismaan Pirunpesällä. Vesi on lisäksi keskeinen osa maisemaa satojen järvien ja jokien muodossa, ja vesireittejä pitkin pystyy tutustumaan laajasti koko alueeseen. Alueen luontokohteisiin on mahdollista perehtyä merkittyjä reittejä pitkin joko omatoimisesti tai ammattitaitoisen oppaan kanssa.

Geologian tutkimuskeskus on ollut mukana kaikkien Suomessa toimivien UNESCO Global Geopark -kohteiden perustamisessa. Parhaillaan Kraatterijärvi Geopark valmistelee hakemustaan UNESCOn Global Geopark -kohteeksi.

Suomen UNESCO Global Geopark -kohteet on esitelty Metsähallituksen Luontoon.fi verkkopalvelussa: Geoparkit ‒ Luontoon.fi

Lisätietoa: GTK

Back To Top