Skip to content

GTK auttaa avaruustutkijoita tekemään elämästä Kuussa mahdollista

Prof Alan Butcher (oik.) kertoo yleisölle, kuinka GTK kehittää uusia 3D-tulostustekniikoita hyödyllisten esineiden valmistamiseksi tulivuoren tuhkasta, Tohtori Matt Pankhurst (toinen oikealta) oli yksi INVOLCANin geologeista, jonka tehtävänä oli seurata ja ottaa näytteitä La Palman tulivuoresta sen vuoden 2021 purkauksen aikana. Kuva: GTK.

GTK:n uutinen

Geologian tutkimuskeskus (GTK) ja Britannian Avoin yliopisto (OU) ovat menestyksekkäästi kasvattaneet kasveja tuoreessa vulkaanisessa tuhkassa. La Palman saarelta kotoisin oleva tuhka on samanlaista kuin Kuun pintaa peittävä irtomaa (Kuun regoliitti). Salaatti iti erilaisissa kokeellisissa tuhkan ja kompostin seoksissa. Se idätettiin 3D-tulostettuihin ruukkuihin, jotka valmistettiin tuhkasta ja biojätteestä tehdystä sideaineesta.

”Kuun tukikohdan rakentamiseen käytettäviä materiaaleja ei voida helposti viedä maasta. Ne on tehtävä paikan päällä. Tulivuoren tuhka on lähin maanpäällinen vastine Kuun pinnan irtomaalle, mikä tekee siitä täydellisen kokeilu- ja testausmateriaalin. Voimme kokeilla, miten esineiden, kuten tiilien, tulostaminen saattaisi toimia Kuussa. Voimme myös tutkia, millaiset koostumukset olisivat parhaita kasvien kasvulle”, sanoo tutkimusprofessori Alan Butcher GTK:sta.

3D-tulostuksen teki Espoon Circular Raw Materials Hub -keskuksessa GTK:n tutkija Ian Corfe. Kasvukokeet toteutettiin yhteistyössä Yhdistyneen kuningaskunnan johtavien avaruustutkijoiden professori Mahesh Anandin ja tohtori Rich Windmillin (OU) sekä INVOLCANin (Canary Islands Volcanology Institute) tutkijoiden Matt Pankhurst, Olivia Barbee ja Beverley Coldwell kanssa.

GTK esitteli kokeidensa tuloksia äskettäin ”Moon Night 2022” – tapahtumassa, jonka Avoin yliopisto (OU) järjesti yhteistyössä Yhdistyneen kuningaskunnan avaruusjärjestön (UKSA) kanssa.

GTK valmistelee tutkimusta teollisuuden ja erityisesti kaivosteollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisestä 3D-tulostuksen materiaalina. Ruukkujen tulostus oli osa tätä tutkimusta.

3D-painetut kasviruukut, jotka on valmistettu La Palmalla viime vuonna purkautuneen tulivuoren tuhkasta. Sideaineena on käytetty kierrätetystä ruokajätteestä valmistettua PLA biomuovia. Ruukut on tulostettu Espoossa, Circular Raw Materials Hubissa. Kuva: GTK.

GTK oli mukana Apollo-ohjelmassa jo 1970-luvulla

1970-luvulla GTK auttoi NASAa Apollo-ohjelman aikana analysoimaan Kuusta tuotuja kivinäytteitä. Kiitoksena tästä työstä Yhdysvaltain silloinen presidentti Richard Nixon lahjoitti Suomelle palan Kuuta. Näyte — oliviinibasaltti — on samanlainen kuin La Palmalla viime vuonna purkautunut vulkaaninen kivi. Se on esillä Geonäyttelyssä GTK:n Espoon toimitiloissa.

Mielenkiintoista on, että joulukuussa 2022 tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Apollo 17 kävi kuussa. Se oli ainut kerta, kun miehistössä oli mukana myös geologi (Harrison ”Jack” Schmitt).

Lisätiedot: GTK

Back To Top