Skip to content

Geologian opetusta Minecraftin avulla

Kuva: BetterGeo

Minecraft on suosittu peli, jonka tarkoituksena on selvitä hengissä avoimessa kuutioista muodostuvassa maailmassa. Selviytymistä voi helpottaa erilaisten rakennusten tai työkalujen avulla, mutta niiden valmistamiseksi on hankittava luonnonvaroja kuten puuta, kiveä ja metallia. Erilaisten mineraalien ja metallien etsiminen muodostaakin ison osan peliä. Pelin aihe on siis monin tavoin geologinen.

BetterGeo on Minecraft-pelin modi, joka julkaistiin ensi kertaa 2017, ja paranneltuina versioina 2019 ja 2020. BetterGeon kehittämisestä vastasi Ruotsin geologisen tutkimuskeskuksen (SGU) vetämä tiimi. Modi, eli modifikaatio, muuttaa pelin toimintatapaa esimerkiksi lisäämällä uusia ominaisuuksia. BetterGeo-modissa Minecraftin geologia muuttuu realistisemmaksi uusien kivilajien, mineraalien ja metallien avulla, ja niiden löytämiseksi voi hyödyntää reaalimaailman tapoja. Lisäksi peliin tuodaan myös ympäristövaikutukset ja niiden teknologisia ratkaisuja, sekä muita uusia työkaluja ja esineitä auttamaan pelaajaa.

BetterGeon avulla voi oppia tunnistamaan kivilajit niiden tekstuurin, värin, kovuuden, magneettisuuden ja sähköisen johtavuuden perusteella. Modissa voi tutustua myös erilaisten maalajien ja kvartäärikautisten kerrostumien eroihin, sekä oppia mitkä niistä soveltuvat maanviljelykseen, ja mistä ilmastovyöhykkeistä niitä löytyy.

BetterGeo-sivustolta löytyy myös esimerkiksi luokassa käytettävää opetusmateriaalia. Suomeksi löytyy luento ”Kivet ja mineraalit”, jonka avulla voidaan tarjota opetusta kivistä ja mineraaleista sekä siitä, mihin niitä yhteiskunnassamme käytetään. Luento jakautuu kahteen osaan: toisessa niistä oppilaat saavat pelata erityiskartalla ja toisessa he voivat katsella oikeita kiviä ja oppia tunnistamaan ne pelissä oppimillaan keinoilla.

BetterGeon kotisivu

BetterGeon esittelyvideo YouTubessa

Bettergeon asennusopas

Lue lisää BetterGeosta Minecraft.net-foorumilla

Back To Top