Skip to content

Malminetsintää uusin menetelmin Ylitorniolla

GTK:n tiedote

Lumi- ja kasvinäytteenotto sekä lennokeilla tehtävä tutkimus vähentävät malminetsinnän ympäristöhaittoja.

Geologian tutkimuskeskuksen koordinoima NEXT-projekti esittelee moderneja ympäristöä säästäviä malminetsintämenetelmiä Ylitornion Lohijärvellä sunnuntaina 30. päivä kesäkuuta. Esiteltävissä menetelmissä hyödynnetään satelliittien mittausaineistoa, droneilla eli kauko-ohjattavilla lennokeilla tehtäviä mittauksia sekä uusia kevyitä näytteenottomenetelmiä.

Perinteisesti maasta käsin tehtäviä mittauksia voidaan nykyisin tehdä satelliitteihin ja droneihin asennetuilla laitteilla, mikä vähentää maastotyöskentelyn määrää ja vähentää luonnolle aiheutuvaa häiriötä.

Radai Oyn drone lähdössä mittauslennolle.

Uusista kevyistä näytteenottomenetelmistä esitellään kasvinäytteenottoa, jossa metallipitoisuuksia määritetään yleisistä kasvilajeista sekä kerrotaan luminäytteenotosta, jolla voidaan myös paikantaa metalliesiintymiä. Modernien malminetsintämenetelmien ansiosta raskaammilla työkoneilla tehtävä näytteenotto voidaan kohdentaa aikaisempaa tarkemmin, mikä vähentää ympäristölle koituvia haittoja.

Malminetsintää kasvinäytteillä.

Esittelypäivässä paikalla ovat myös Geologian tutkimuskeskuksen kivitohtori tunnistamassa yleisön kiviä ja mineraaleja sekä Mawson Oy:n biologi tunnistamassa kasveja näytteistä ja valokuvista.

Aika ja paikka:
Sunnuntaina 30.6.2019 klo 11:00-14:00.
Lohijärven Kuohun talo, Lohijärventie 431, 95680 Lohijärvi, Ylitornio

Lisätietoja: GTK

NEXT-projekti toteutetaan EU:n tutkimusta ja innovaatioita rahoittavan Horisontti 2020-ohjelman tuella.

Back To Top