Blog

Al­ku­ni­säk­käi­den fy­sio­lo­gias­sa oli lis­ko­mai­sia piir­tei­tä

Helsingin yliopiston tiedote

Tutkijat ovat selvittäneet kuvantamalla 200 miljoonaa vuotta vanhojen fossiilihampaiden ja -luiden rakenteita, että alkunisäkkäiden aineenvaihdunta oli lähempänä vaihtolämpöisiä matelijoita kuin nykynisäkkäitä. Verrattuna nykynisäkkäisiin nämä päästäisten kokoiset alkunisäkkäät elivät erittäin vanhoiksi, jopa 14-vuotiaiksi.

 

Alkunisäkkäiden nuppineulanpään kokoisista fossiilihampaista pystyttiin erottamaan valon tuottamiseen erikoistuneella hiukkaskiihdyttimellä mikroskooppisia vuosilustoja, jotka paljastivat yllättäviä piirteitä alkunisäkkäiden aineenvaihdunnasta ja iästä. KUVA: NURIA MELISA MORALES GARCIA. MORGANUCODON PERUSTUU BOB NICHOLLSIN MALLIIN / PALAEOCREATIONS 2018

Jatka lukemista ”Al­ku­ni­säk­käi­den fy­sio­lo­gias­sa oli lis­ko­mai­sia piir­tei­tä”

Mantereellista kuorta voi syntyä aiemmin luultua nopeammin

Osat Sierra Nevadan vuoristoa näyttävät syntyneen ”geologisessa silmänräpäyksessä”, yli kaksi kertaa nopeammin kuin aikaisemmin on arveltu. Tämän perusteella mantereellisen kuoren muodostumiseen ei mene niin kauaa aikaa kuin on ajateltu.

Sierra Nevadan vuoristoa, josta kerättiin näytteitä mantereellisen kuoren muodostumisnopeuden selvittämiseksi. Kuva: Benjamin Klein

Jatka lukemista ”Mantereellista kuorta voi syntyä aiemmin luultua nopeammin”

Pyhäsalmen kaivoksen ympäristövaikutukset pilottikohteena kansainvälisessä tutkimushankkeessa

Oulun yliopisto

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin tutkijat ja Pyhäsalmen kaivos pilottikohteena ovat mukana Suomesta laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa pyritään teknologian avulla uudistamaan Euroopan kaivosteollisuutta, kaivosten turvallisuutta, kannattavuutta sekä vähentämään niiden ympäristövaikutuksia.

Kuva: Oulun yliopisto

Jatka lukemista ”Pyhäsalmen kaivoksen ympäristövaikutukset pilottikohteena kansainvälisessä tutkimushankkeessa”

Monilahjakkaat mineraalit -näyttely Tiedekeskus Tietomaassa 8.10.2020-30.9.2021

Näyttely esittelee metallien roolin jokapäiväisessä elämässämme ja kertoo metallien tarinan alkuräjähdyksestä nykypäivään. Modernin ajan mukavuudet kätkevät taakseen sen, että jatkuvasti kasvavat kaupungit ja yhteiskunnat ovat täysin riippuvaisia maaperämme tarjoamista mineraaliresursseista.

Näyttely on jaettu kolmeen osioon pääteemojen mukaan: Meidän planeettamme Maan historia, ihmisten ja Maan suhde menneisyydessä ja nykyään sekä miltä meidän maailmamme näyttää huomenna?

Näyttely “Monilahjakkaat mineraalit! Maan alta koteihin” on eurooppalainen projekti, jonka tarkoituksena on olla esillä eri museoissa ympäri Euroopan viiden vuoden ajan. Tämä 200 m2 näyttely on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille, mutta se tarjoaa uutta tietoa ja mielenkiintoista sisältöä kaikille.

Lisätietoja: Museo- ja tiedekeskus Luuppi

Valtioneuvoston selvitys: Suomen laaja geotietoaineisto on hyödyksi alueiden suunnittelussa

GTK:n uutinen

Suomen kansalliset geotietoaineistot ovat kansainvälisen vertailun perusteella erittäin hyvällä tasolla. Geotietoaineistojen saatavuuden, kattavuuden, tiedonkeruun sekä vaikutuksien kaivosinvestointien houkuttelevuuteen osalta Suomi on yksi maailman johtavista maista, todetaan tuoreessa selvityksessä.

Jatka lukemista ”Valtioneuvoston selvitys: Suomen laaja geotietoaineisto on hyödyksi alueiden suunnittelussa”

ANTARKTIKA – Tiedettä ääriolosuhteissä -näyttely, Luonnontieteellinen museo 15.9.2020-31.8.2021

Luonnontieteelliseen museoon avautuu uusi vaihtuva näyttely! 15.9.2020 raottuvat ovet hyiseen maailmaan, tuulen ja tuiskeen keskelle. ANTARKTIKA vie katsojan huikeisiin maisemiin valkoisten lakeuksien keskelle, maailman kolkkaan, jossa tiedettä tehdään ihmisen äärirajoilla. Näyttely on auki 31.8.2021 asti.

Lisätietoa: Luomus