GTK:n toteuttama näyttely avautui Tytyrin elämyskaivoksessa

GTK:n Lohjan kaupungille tekemä geologinen näyttely avattiin 16.5.2017 Tytyrin elämyskaivoksessa. Aiemmin paikka tunnettiin nimellä Tytyrin kaivosmuseo.

Elämyskaivos tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että tarjolla on elämyksiä kuten valotaidetta, satumaailmaa, seikkailua, mutta myös kiinnostavaa asiaa geologiasta ja kaivoksista niin lapsille kuin aikuisille. Nyt avautunut geologinen näyttely täydentää hyvin elämyskaivoksen muuta sisältöä.

Pysyväksi tarkoitettu Kiven aika -niminen näyttely valottaa geologian huimaa aikaperspektiiviä sekä geologian merkitystä jokaisen elämässä. Näyttelyn avulla saadaan levitettyä tietoa geologiasta hyvin myös koululaisille.

Suomen ainoa pilvenpiirtäjähissi vie vieraat alas yli sadan metrin syvyyteen näyttelytilaan 10 kertaa nopeammalla vauhdilla kuin tavallisella kerrostalohissillä.

Alhaalla vieraita vastassa olevassa, valotauluilla ja vitriineillä toteutetussa näyttelyssä lähdetään liikkeelle aikajanalla, joka kertoo jään vetäytymisestä ja Lohjan alueen luonnon historiasta aina nykypäivään asti. Siihen rinnalla tuodaan arkeologinen kehitys ja kiven käytön historia. Nurkan takana toisella aikajanalla keskitytään vielä vahvemmin maapallon geologiseen historiaan sekä kerrotaan, mihin mineraaleja tarvitaan. Valotaulujana päättyy kalkkikiven syntyyn ja kohdistetaan paikkaan, jossa ollaan – Tytyrin kaivokseen.

Aikajanojen jälkeen näyttely jatkuu toisessa salissa, jossa tarjolla on käsillä tehtävää osuutta. Siellä pääsee muun muassa vaskaamaan kultaa ja etsimään kiviä hiekkalaatikosta. Hiekkakentällä koululaiset taas voivat rakentaa vaikkapa Suomen maaperän muotoja, kuten harjun.

Näyttelytilan perällä olevassa huoneessa keskitytään opastamaan mineraalien tunnistamista. Tilaan myöhemmin tulevalla mikroskoopilla vieraat pääsevät katsomaan esimerkiksi näytteitä dinosauruksen luusta ja kultahipuista.

www.tytyrielamyskaivos.fi

Lähde: GTK